Werken met zichtbeton


01 jun 2021
Zichtbeton wordt steeds vaker gebruikt, voornamelijk bij nieuwbouwprojecten. Maar wat is zichtbeton nu eigenlijk precies? En wat zijn de voordelen en mogelijkheden? In deze blog geven we acht tips om aan de slag te gaan met zichtbeton.

Wat is zichtbeton?

Zichtbeton is ter plaatste gestort beton waarvan een gedeelte van het oppervlak zichtbaar blijft. Daardoor worden heel wat mogelijkheden gecreĆ«erd, niet alleen structureel, maar ook esthetisch. Hiervoor worden speciale eisen gesteld aan de samenstelling. Zichtbeton kan zowel voor binnen- als buitenmuren gebruikt worden en zorgt voor gebouwen met een eigentijds karakter. Er zijn nog heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van zichtbeton. De binnentemperatuur kan makkelijk geregeld worden in gebouwen met zichtbeton. Beton beschikt namelijk over het vermogen om warmte en koude op te nemen en op een later moment weer af te geven. Ontdek hier enkele mooie voorbeelden 

Werken met zichtbeton: acht tips

Zichtbeton biedt heel wat voordelen, maar de verwerking ervan moet zeker met de nodige aandacht gebeuren. Zowel de architect als de aannemer kunnen onderstaande tips zeker gebruiken.

1. Overleg met de betoncentrale

Wanneer je aan de slag wil met zichtbeton, is het noodzakelijk om de betoncentrale hiervan op voorhand op de hoogte te stellen. Zo kan die de juiste betonsamenstelling kiezen en kan de betonneerfase zo goed mogelijk voorbereid worden. De uitvoerder moet zeker extra aandacht besteden bij het voorbereiden van hoge en dunne wanden, of van dunne elementen die snel ontkist moeten worden
.

2. Patroon van de bekistingsnaden

Een aandachtspunt voor de architect is het patroon van de bekistingsnaden en centerpennen. Dit patroon zal een herkenbaar element vormen wanneer de betonelementen uiteindelijk afgewerkt zijn.

3. Bekisting bestand tegen druk

Bij de verwerking van zichtbeton is het essentieel dat de bekisting goed bestand is tegen hoge zijwaartse druk. De bekistingsnaden en -hoeken moeten goed afgedicht worden.

4. Gebruik zuivere bekistingsplaten

Voor de contactbekisting worden best redelijk recente bekistingsplaten gebruikt. Voorzie de zuivere bekistingsplaten zeker van een aangepast ontkistingsmiddel.

5. Gebruik enkel zichtbeton van zuivere kwaliteit

Evalueer de kwaliteit van het zichtbeton aan de hand van de volgende criteria: textuur, gebrek aan luchtbellen, homogene tint en toleranties op de vorm.

6. Versterk de hoeken en de randen

Scherpe en afgelijnde randen realiseren is absoluut niet makkelijk en mislukt dan ook vaak in de praktijk. Door de hoeken en de randen te versterken, kan vervorming en verschuiving van de bekisting tegengegaan worden.

7. Aandacht voor krimpwapening

Om de scheuropening zo beperkt mogelijk te houden kan er bij de verwerking van zichtbeton extra aandacht naar krimpwapening gaan. Door meer wapening te plaatsen of ze fijner te verdelen, wordt de scheuropening zo miniem mogelijk gehouden.

8. Een goede nabehandeling

Bij zichtbeton is het extra aan te raden om een geschikte nabehandeling te voorzien. Zo kan het beton optimaal verharden en zal het zichtoppervlak langer duurzaam blijven.

Advies nodig?

De betoncentrales die bij Fedbeton zijn aangesloten, staan je graag met raad en daad bij. Vind een betoncentrale in je buurt

In de norm NBN B15-007 vind je meer uitleg over het over het voorschrijven en beoordelen van zichtbeton.