Betonneren in zomer: een secuur werk


02 jun 2022
Warme temperaturen, wind en droogte zijn nefast voor een vlotte plaatsing van beton. Toch zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan nemen voor een optimaal resultaat.

Betonneren in de zomer: een secuur werk


De zomer is alweer in het land. Dat wil zeggen: langere dagen, zwoele avonden, hogere temperaturen en … droog en winderig weer. Hoe aangenaam wij de warmte ook vinden, op beton heeft het zomerse klimaat een nefaste invloed. Wanneer de temperaturen hoger zijn dan 25°C, neem je best een aantal voorzorgsmaatregelen die een vlotte betonnering verzekeren.

Ter voorbereiding: een vochtige en stofvrije ondergrond

Door de warmte ontstaat onnodig waterverlies via verdamping. Zeker bij een zuigende ondergrond is het belangrijk om die goed te bevochtigen. Maak ook de stofnaden vochtig en stofvrij voor een optimaal resultaat.


Bescherm je beton

Bij warmere temperaturen zal beton sneller gaan opstijven, wat zorgt voor een kortere verwerkbaarheid. In extreme gevallen verstijft het beton zelfs voortijdig, waardoor storten onmogelijk wordt. Pak dat probleem aan door een bindingsvertrager toe te voegen aan het mengsel. Laat het beton zeker niet te warm worden en verkoel -indien nodig- vooraf. Doordat beton sneller opdroogt bij warme temperaturen, verhoogt ook het risico op scheurvorming en poreus beton. Zorg dus voor een tijdige afwerking. Met zeilen in kunststof en afdekpanelen beperk je de instraling van de zon en bescherm je het beton tegen wind.

Een optimale betonsamenstelling

In het algemeen werk je bij warm weer beter met hoogovencement dan portlandcement. De verminderde verwerkbaarheid is bij deze cementsoort kleiner en ook de binding vindt minder snel plaats. Hoe verleidelijk ook, vermijd de toevoeging van extra water in je betonmengsel. Je verlengt hiermee wel de verwerkbaarheid, maar verhoogt ook de watercementfactor. Het beton zal daardoor in kwaliteit en duurzaamheid inboeten en wordt bovendien gevoeliger voor krimpscheuren. Bovendien heeft beton met hoogovencement (CEM III/A) een veel kleinere ecologische voetafdruk dan beton met portlandcement CEM I.)

Een slimme nabehandeling

Voor een optimaal resultaat plaats je het beton snel en zonder onderbreking. Is dat gelukt? Besteed dan zeker voldoende aandacht aan een grondige nabehandeling met water. Zo houd je het vocht in het beton vast. Let op: besproei continu met water volgens dezelfde omgevingstemperatuur. Doe je dat niet, dan is het beton onderhevig aan thermische schokken en verhoogt het risico op scheuren in de toplaag. Een vernevelingsapparaat is hiervoor een ideale oplossing.

Pas zo nodig het werkschema aan

Hangen er echt hete temperaturen in de lucht, pas dan je werkschema aan. Werk zo veel mogelijk op de koelste momenten en stel het storten uit indien mogelijk. Hoe warm het ook is, blijf je persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Zo garandeer je een optimale en veilige plaatsing van het beton.

Fedbeton helpt je verder

Als overkoepelende organisatie van betoncentrales, zijn wij begaan met een vlotte en veilige plaatsing van beton. We staan je dan ook graag bij met raad en daad voor je volgende betonproject. Neem een kijkje op de website van Fedbeton of contacteer ons voor meer informatie.

Fotos