Beton de oplossing tegen klimaatopwarming? Het is zo gek nog niet!


11 jul 2022
Beton heeft nog steeds een kwalijke reputatie. Onterecht weliswaar, want dit nobel materiaal heeft ook heel wat voordelen.

Beton de oplossing tegen de klimaatopwarming? Het is zo gek nog niet!


We kunnen vandaag niet meer om de klimaatproblematiek heen: de aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en de biodiversiteit neemt af. Doortastende maatregelen zijn dan ook broodnodig, willen we een rooskleurige toekomst garanderen. De sector van het stortklaar beton blijft niet achter. Naast de opkomst van het ‘groen’ beton, heeft het materiaal nog andere troeven die zijn -soms dubieuze- imago ten goede komen.

Beton is energiezuinig

Beton heeft vandaag nog steeds de reputatie als een milieuvervuilend materiaal. Bij de productie ervan komt inderdaad heel wat CO2 vrij, wat nefast is voor het klimaat. Langs de andere kant is beton waterdicht en heeft het een zeer hoge isolerende waarde, waardoor woningen zonder koudebruggen efficiënt geïsoleerd worden. Zijn hoge warmteopslagcapaciteit (thermische inertie) vlakt warmtepieken af waardoor je woning lekker fris blijft, ook tijdens warme dagen. Er wordt dus een minimum aan energie verbruikt om een betonnen ruimte op temperatuur te houden. En dat komt het milieu alleen maar ten goede.

Beton heeft veel milieuvriendelijke toepassingen

Beton wordt gebruikt in talloze toepassingen in verschillende sectoren: van kleine woningen en torenbouw tot viaducten en parkeergarages. Maar ook waterzuiveringsinstallaties en rioleringen worden aangelegd in beton. Deze middelen voorzien ons van helder, drinkbaar water en propere wegen. Ze dragen bovendien bij aan een gezonde planeet met gezonde, vitale inwoners. Ook ziekenhuizen en scholen zijn gemaakt van beton, en zeg nu zelf: wat zouden we zijn zonder die instellingen?

Beton is een veilig, sterk materiaal

Beton is een sterk, robuust materiaal dat niet onderhevig is aan extreme weersomstandigheden. Het doorstaat wind, regen en hitte zonder kleerscheuren. De hoge drukvastheid en brandveiligheid maakt van beton ook een duurzame, veilige stof die weinig onderhoud (en dus water en chemische middelen) vraagt. Dat verzekert met andere woorden levenslang genot van je betonnen huis.

Groen beton in opmars

Vandaag bestaan al heel wat soorten beton die op een milieubewuste wijze tot stand zijn gekomen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen zoals hoogwaardig gerecycleerd betongranulaat, hoogovenslak of gerecycleerd zand. Onlangs creëerde de CSC, de Concrete Sustainability Counsil, een CO2-label dat betonmengsels met een beperkte CO2 -impact aanduidt. Het gaat om betonmengsels die bij de productie zo’n 30 tot 60% minder CO2 uitstoten dan traditioneel beton. Op die manier wil de CSC de weg wijzen naar meer klimaatneutraliteit in de betonsector.

Fedbeton vertegenwoordigt de sector van het stortklaar beton

Wil je meer weten over de voordelen van stortklaar beton? Fedbeton is een Belgische federatie met een passie voor beton. We verdedigen de belangen van de sector en staan steeds klaar met raad en daad. Meer weten? Neem zeker een kijkje of onze website of stuur een berichtje naar info@FEDBETON.be

Fotos