7 tips bij het verdichten van betonspecie


04 dec 2021
Aan goed verdicht beton herken je de vakman. In deze blog geven we zeven praktische tips om het verdichten van betonspecie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

7 tips bij het verdichten van betonspecie


Aan goed verdicht beton herken je de vakman. Dankzij de verdichting verkrijgt het gestorte beton de juiste sterkte en een hogere kwaliteit. Zo kan de duurzaamheid van het betonnen bouwwerk gegarandeerd worden. In deze blog geven we zeven tips om het verdichten van betonspecie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Waarom moet betonspecie verdicht worden?

Bij het storten van stortklaar beton raakt lucht ingesloten tussen de specie en de bekisting. Aangezien de ingesloten lucht nefast kan zijn voor de kwaliteit van het betonwerk, is het essentieel om de triltechniek toe te passen tijdens het storten. Doordat de vaste bestanddelen in betonspecie op die manier snel heen en weer bewegen, worden ze opnieuw vloeibaar. Zo raken de holtes die lucht bevatten gevuld met specie. Bij een optimaal resultaat verkrijgt het beton op die manier een compactere structuur én blijven er geen grindresten achter.

Betonspecie verdichten tijdens het storten: 7 concrete tips


1. Kies de juiste trilnaald

Een trilnaald is een metalen cylinder die hol is aan de binnenkant. Dankzij het vibrerende element dat erin verwerkt is, brengt zo’n naald trilenergie onmiddellijk over op de betonspecie. Om het trillen zo goed mogelijk te laten verlopen is het essentieel dat de trilnaald een dikte en een frequentie heeft die past bij het werk dat uitgevoerd moet worden. Wil je grove delen van de specie verdichten? Dan kies je het best voor een handstoktrilnaald. Die is ideaal voor kortdurend gebruik en komt dus goed van pas bij het storten van kleinere betonwerken. Om fijnere delen te verdichten is een trilnaald met hoogfrequentie beter geschikt. De standaard dikte van een trilnaald is 38 mm. Voor fijnere werken bestaan naalden die tot wel 28 mm fijn zijn. Voor de grovere werken kan je dan weer gaan tot 66 mm.

2. Voorzie een trilnaald in reserve

Een goede voorbereiding is essentieel. Voorzie dus zeker een extra trilnaald. Als de trilnaald kapot zou gaan tijdens het storten, kan dat namelijk voor problemen met de constructie zorgen.

3. Tril niet te lang

Te kort trillen is not done, maar te lang trillen is nog nefaster. Hoe weet je hoe lang je moet trillen? Laat de betonspecie eerst goed inklinken. Lijkt het alsof de specie begint te koken? Dan komt de lucht naar boven en gaat alles goed. Na verloop van tijd begint het oppervlak te glanzen. Dat is het moment om te stoppen met trillen.

4. Tril niet tegen de wapening of bekisting

De bewapeningsstaven in de bekisting zijn van groot belang om de constructie tegen trekspanningen te beschermen. Wordt zo’n staaf geraakt door een trilnaald? Dan kunnen zowel de wapening als de trilnaald schade oplopen.

5. Werk vanop een steiger

Veiligheid gaat boven alles. Zoals gewoonlijk worden persoonlijke beschermingsmiddelen gedragen. Verder raden we ook aan om de stort- en verdichtingswerken uit te voeren vanop een veilige steiger.

6. Verdicht tot 10 cm in een vorige laag

Door telkens tot 10 à 15 cm in een vorige laag te verdichten, wordt een goede overgang gegarandeerd.

7. Controleer de bekisting en de naden

Na het storten en trillen is het aangewezen om de bekisting en de naden te controleren. Zo kunnen eventuele problemen meteen aangepakt worden.

Meer advies nodig?

De betoncentrales die bij Fedbeton zijn aangesloten helpen je met plezier verder. Hier vind je een betoncentrale in je buurt.

Fotos