Logo Fedbeton
Home Sitemap Print Members
divider
Links Version française
 
 
boxtopleft   boxtopright
boxtopleft boxtopright
 
 
boxtopleft   boxtopright
 
title-arrowMembers login
 

login :

pwd :

Paswoord vergeten ?

Nog geen lid of sponsor ? Vraag om gecontacteerd te worden!

 

Europese Richtlijn 2003/59 : Opleidingen in het algemeen en de opleiding “Vakbekwaamheid en nascholing”

Voor de goede orde een kleine samenvatting.

Er bestaan de opleidingen “betonmixer chauffeur” en “betonpomp bedienaar” die FEDBETON samen met een aantal partners heeft uitgewerkt in de schoot van de paritaire werkgroep van het Fonds Voor Vakopleiding voor het Bouwbedrijf FVB-FFC Constructiv. Alleen arbeiders uit het P.C. Bouw nr. 124 kunnen hieraan deelnemen en de werkgever doet de inschrijvingen via de regiomanager van de regio waar de maatschappelijke zetel van de firma gevestigd is.

FEDBETON richt weldra deze opleidingen ook in voor de zelfstandigen; deze dienen zich in te schrijven via FEDBETON. De voorbereidingen vlotten goed.; wij zijn in het bezit van de datums die VDAB en FOREM voorstellen en die zelfstandigen, die een voorinschrijving hebben gedaan, gaan daarover verwittigd worden. De betoncentrales kunnen de zelfstandigen best aanzetten om zo snel mogelijk het voorinschrijvingsformulier in te vullen en op te sturen naar FEDBETON.

Er bestaat de Europese Richtlijn EG 2003/059 (omgezet in Belgisch recht nadien) die een verplichting inhoudt om een nascholing te doen van 35 uren en dus tegen september 2016 dan 35 opleidingspunten te bewijzen. Deze is op van toepassing op diegene die met een vrachtwagen goederen vervoert. Dus voor alle betonmixer chauffeurs onafgezien of ze nu in Bouw of Vervoer of nog een ander Paritair Comité zijn ingeschreven of misschien zelfstandigen zijn. (de betonpompbedienaars moeten niet voldoen aan de verplichting van de 35 punten/uren; zij zijn vrijgesteld).

FEDBETON heeft in 2011 en 2012 meerdere pogingen ondernomen om een deel van de cursusinhoud van haar cursus “betonmixer chauffeur” te laten erkennen door de FOD Mobiliteit en zo minstens voor een deel van de 35 uren in aanmerking te laten komen. Deze instantie heeft geweigerd om daarop in te gaan omdat er reeds voldoende aanbod beschikbaar was om aan de vraag te voldoen. Op de regiomeetings werd daarover gecommuniceerd.

Hier kan U wat meer lezen over het rijbewijs, de vakbekwaamheid en nascholing.

Via deze link kan u nagaan welke organismen door de FOD Mobiliteit erkend zijn om de 35-punten-opleiding te onderwijzen. Noteer alleszins dat het Fonds Vakopleiding voor het Bouwbedrijf FVB-FFC Constructiv ook als opleidingscentrum erkend is en ook 5 erkende modules kan aanbieden. Contacteer de regiomanager van de regio waar de maatschappelijke zetel van uw firma gevestigd is om een overzicht te krijgen.

Aangezien FEDBETON in 2011 en 2012 spijtig genoeg geen succes heeft mogen boeken bij de FOD Mobiliteit, is er in overleg met de sociale partners overeengekomen om dan bepaalde onderwerpen (bv. de tachograaf) uit onze opleiding te lichten om te vermijden dat er een overlap zou zijn met onderwerpen die de erkende opleidingscentra onderwijzen in de context van de Europese verplichting EG 2003/059 over de Vakbekwaamheid. Zo is de opleiding “betonmixer chauffeur” met 1 dag kunnen ingekort worden; vanaf dit najaar zijn de sessies dus teruggebracht tot 5 dagen (incl. VCA). Diegenen die in het bezit zijn van een geldig VCA-attest kunnen zich dus beperken tot een 4-daagse opleiding.

Het lijkt ons als sector wenselijk dat de betonmixer chauffeurs zeker een onderwerp als de tachograaf goed onder de knie hebben.....voorzie dit zeker als een van de onderwerpen in het kader van de 35 punten-opleiding.

Print
Federatie voor Stortklaar Beton • Lombardstraat 42 • 1000 Brussel • T +32 2 735 01 93 • info@fedbeton.be