Logo Fedbeton
Home Sitemap Print Members
divider
Links Version française
 
 
boxtopleft   boxtopright
boxtopleft boxtopright
 
 
boxtopleft   boxtopright
 
title-arrowMembers login
 

login :

pwd :

Paswoord vergeten ?

Nog geen lid of sponsor ? Vraag om gecontacteerd te worden!

 

Woordje van de Voorzitter

Beste Leden,

De vakantieperiode ligt al lang achter ons en ik neem aan dat iedereen er met volle teugen heeft mogen van genieten. Niettegenstaande hebben wij in juli en vooral in augustus nota moeten nemen van niet bijzonder opbeurende signalen via de media. Ze zijn alarmerend omwille van hun repetitief karakter en ernst en laten een onbehagelijk gevoel van onzekerheid. Kunnen we die onzekerheid ook niet aflezen aan de 226 miljard Euro van de Belgische spaarders  ? De signalen van de overheid begin september om de spaarcenten aan te wenden voor het bouwen van de broodnodige scholen doen de wenkbrouwen fronsen. Volstaan de geheven belastingen dan niet om deze investeringen te dragen ?

Vier Spaanse regio’s : Valencia, Murcia, Catalonië en Andalousië (met het luxueuze en vroeger althans welstellende Malaga) hebben hulp gevraagd aan de regering in Madrid. In Spanje lijdt 1 kind op 4 honger en is een aanzienlijk deel van de jeugd werkloos (24,4 %); net als elders in bepaalde landen trouwens. In Dubai – het tot voor enkele jaren summit van de bouwsector van het Midden-Oosten – staan appartementsgebouwen en luxevilla’s leeg en onverkocht. Griekenland vraagt meer tijd om zich te kunnen schikken naar de door Europa opgelegde austeriteitspolitiek. De overwinning van François Hollande toont aan dat kiezers politieke verkiezingspropaganda als zoete broodjes slikken; mensen hoop geven is zeker een belangrijke taak voor de politici maar de burgers/belastingbetalers een rad voor de ogen draaien lijkt me toch op z’n minst een verkeerd getimede fata morgana om aan de macht te kunnen komen – “whatever the statement”.

Wat de verkiezingen in België dit weekend als resultaat gaan hebben is nog een raadsel, maar ook op gemeentelijk vlak zou de burger afstand moeten kunnen nemen van zijn eigen dossier (uiteraard stemmen het merendeel van de mensen die een uitkering of pensioen hebben op de partij die beweert dat veilig te kunnen stellen) en dan zou hij moeten kiezen voor die partijen en politici die de cijfermatige waarheid vertellen zoals ze is; een waarheid die onomwonden duidelijk zal maken dat iedereen fameuze inspanningen zal moeten leveren. Meer mensen langer doen werken en er voor zorgen dat ook “uitkeringen” toegevoegde waarde leveren voor onze economie wordt onvermijdelijk om onze sociale zekerheid veilig te stellen.

Als er nu niet kordaat wordt opgetreden lopen we het risico dat België binnen een aantal jaren het peleton van de armere Europese landen zal vervoegen. In de wereldeconomie telt vaak nog alleen de wet van de grote getallen en de vraag is of België met slechts 4,5 miljoen werkenden in die wereld nog kan meetellen of er tred mee zal kunnen blijven houden.

In onze sector is er, zo stellen we vast, na het bouwverlof toch ook een duidelijke dalende tendens te merken; met een verhoogde en verscherpte concurrentie tot gevolg. De vraag is of grote projecten, die inderdaad indrukwekkende investeringen met zich brengen, een duurzame investering gaan blijken te zijn en niet gewoon “een bouwproject” zullen worden, waar uiteindelijk geen economische meerwaarde zal blijken uit voort te komen.

FedBeton echter blijft haar taken als voorzien vervullen. Het dossier van de opleidingen, de medewerking aan de NAVB Preventie-Campagne, de contacten met diverse overheden naar aanleiding van bepaalde dossiers, de voorbereiding van de event van 4 oktober zijn slechts een greep uit de tientallen dossiers waar de federatie dag in dag uit mee bezig is. Duidelijk is dat de snelheid waarmee FedBeton de zaken opgelost wil zien veel te hoog ligt voor de instanties en hun interne regels waarmee zij die dossiers moeten afhandelen.

FedBeton werkt als sinds januari van dit jaar mee aan de voorbereiding van de preventiecampagne van het NAVB. Het zware arbeidsongeval in Grobbendonk op 14 september waarbij een betonpomp betrokken was en aan twee werfarbeiders het leven kostte en waarbij een derde bijzonder zwaar gekwetst werd, zou naar verluidt misschien te wijten kunnen zijn geweest aan een fabricagefout. Zelfs indien dat het geval is dan nog roept FedBeton alle partijen op om gezamenlijk de inspanningen, om het voor alle arbeiders veiliger te maken, op te drijven. Tijdig geplaatste bestellingen, nauwkeurige communicatie over de risico’s op de werf, goed en tijdig onderhoud van de machines en een degelijke opleiding van de betonpompbedienaar, de betonmixer chauffeur en last not but least de werfarbeiders en de polierders zijn de key issues om de risico’s aanzienlijk te beperken. En dan nog blijft het meer dan gevaarlijk genoeg...zo leert ons 14 september.

Zoals U zal kunnen vaststellen hebben, was ik omwille van gezondheidsredenen afwezig op de regiomeetings van begin september. Mijn herstel verloopt inmiddels voorspoedig en ik wil deze gelegenheid te baat nemen om U allen oprecht te danken voor jullie hartelijke wensen voor mijn herstel.

Print
Federatie voor Stortklaar Beton • Lombardstraat 42 • 1000 Brussel • T +32 2 735 01 93 • info@fedbeton.be