Logo Fedbeton
Home Sitemap Print Members
divider
Links Version française
 
 
 
title-arrowMembers login
 

login :

pwd :

Paswoord vergeten ?

Nog geen lid of sponsor ? Vraag om gecontacteerd te worden!

 

Bouw passief met beton

Kom de stand van infobeton.be ontdekken op Batibouw van 24 februari tot en met 6 maart

Dit jaar is infobeton.be terug aanwezig op Batibouw (Paleis 5, stand 5.405) en dit teneinde de bijzondere kwaliteiten van beton op het vlak van passiefbouw te onderstrepen. Beton beschikt namelijk over alle kwaliteiten om van uw passiefhuis een robuust huis te maken dat respect vertoont voor het milieu, comfortabel, esthetisch en economisch verantwoord is.

Mijn huis in beton

Dit jaar wordt de stand infobeton.be opgebouwd op basis van het plan van een architect. Daardoor zal de bezoeker kennismaken met een stand op mensenmaat om zo alle betonproducten te ontdekken die in aanmerking komen voor de bouw van zijn huis. De stand biedt derhalve een levensechte ervaring aan en dit op mensenmaat.

De kwaliteiten van het passiefhuis in beton

Comfort en energie efficiëntie zijn de basiskenmerken van het passiefhuis in beton. Een dergelijk passiefhuis biedt een zeer goede isolatie, een regulerend effect op het binnenklimaat en een ideale thermische capaciteit waardoor de warmte van de zon in de winter overdag wordt opgeslagen en s’nachts behouden blijft. Dit biedt de bewoner een aangenaam woonklimaat aan zowel in de winter als in de zomer met een lager energieverbruik als gevolg. Een betonnen passiefhuis resulteert in een verbruik dat tot viermaal lager is dan bij een klassiek gebouwd huis. Het passiefhuis in beton wordt zo het ecologische huis van de toekomst.

Om te beantwoorden aan de doelstellingen van duurzame ontwikkeling wordt het concept van het passiefhuis de standaard : wonen in perfecte harmonie met het milieu !

Beton, de bondgenoot van het passief huis

Omdat beton gemaakt wordt met zware steenachtige materialen heeft het veel thermische inertie. Daarom kan beton beschouwd worden als het ideale basismateriaal voor de bouw van een passiefhuis. De thermische inertie is de capaciteit van een materiaal om de warmte van de zon op te slaan overdag en geleidelijk terug af te staan in de loop van de nacht. Hoe hoger de inertie, hoe trager een gebouw zich opwarmt en afkoelt. Deze eigenschap verzekert een aangename constante binnentemperatuur overdag en s’nacht, en dit zowel in de winter als in de zomer.

Dit proces maakt het gebruik van een energieverslindende centrale verwarming of airconditioning overbodig.

Duurzaamheid als basistroef

Dat een passief huis een belangrijke energiebesparing oplevert, is algemeen aanvaard door alle experten. In deze zin is een passief huis een perfect voorbeeld van duurzaam bouwen. Duurzaamheid beperkt zich echter niet alleen tot het energieverbruik tijdens het bewonen van het huis. Duurzaamheid is een totaal concept waarbij rekening moet worden gehouden met het hele bouwproces gaande van de productie van de materialen, de prefabricage, de bouw op de werf tot het hergebruik van de materialen ...

Voor al deze aspecten biedt beton de nodige garanties. Door zijn intrinsieke kwaliteiten, maar ook door de permanente aandacht voor technologische innovatie vanuit de sector, kan beton beschouwd worden als de ideale partner voor de bouw van een passiefhuis.

Duurzaamheid in heel het fabricageproces

Beton is een mengsel van water, grind, zand en cement. Al deze materialen worden ontgonnen en ontwikkeld op Belgische bodem. Ook op dit vlak draagt beton bij tot meer duurzaamheid.

Bovendien levert het gebruik van beton weinig afval op. Dit blijft beperkt tot het verpakkingsmateriaal (zakken) dat eventueel nodig is voor het verhandelen van cement, grind en zand. Beton geeft geen toxische bestanddelen of geur af en het rot niet. Allemaal voordelen die het interieur ten goede komen.

Beton heeft echter nog meer troeven. Beton breekt alle records op het vlak van levensduur en biedt  een bijzondere weerstand tegen vuur en noodweer. Het vraagt weinig onderhoud en is goedkoop.

Tot slot beschikt beton ook over diverse flexibele toepassingsmogelijkheden, nog een bijzondere eigenschap die het onderscheidt van zijn concurrenten.

Duurzaamheid ook op het vlak van het recyclageproces

Beton is volledig recycleerbaar en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aanleg van wegen (funderingen en onderfunderingen).

Een materiaal waarvoor steeds nieuwe toepassingen worden ontdekt

Beton is een modern materiaal dat permanent in ontwikkeling is om zo in harmonie met het milieu alle architecturale uitdagingen aan te kunnen. Beton biedt uw huis de noodzakelijke esthetische origaniliteit met een brede waaier aan toepassingsmogelijkheden: zelfreinigend beton voor gevels, drainerend beton in uw tuin om het grondwater op peil te houden, decoratief beton, lichtdoorlatend beton...

Perscontact Nederlandstalige pers:
Olivier Charon
GSM 0475/400.541
olivier.charon@dcconsultancy.eu

Federatie voor Stortklaar Beton • Lombardstraat 42 • 1000 Brussel • T +32 2 735 01 93 • info@fedbeton.be